"Бограч" - готуємо в Харкові.

Їжа Харкова

Бограч-це вишукана страва, яка визнана справжньою прикрасою гуцульської кухні. Відзначається багатим смаком та неперевершеним ароматом. Це чарівне блюдо може бути як гуляш, суп чи навіть рагу, вирізняючись унікальним поєднанням м'ясних традицій зі свіжими овочами та ароматними спеціями. Основане на ідеї об'єднання різних видів м'яса, овочів із великою кількістю копченої паприки. Сам термін "бограч" в перекладі означає "казан". І справді його найсмачніше виконання – приготуванні на відкритому вогні. Під час заключних етапів приготування навіть можна замочити у блюді поліно з багаття, щоб підсилити чудовий аромат. Тож ласкаво просимо з нами у подорож світом ароматів та смаків.

"Бограч" - готуємо в Харкові.

ПОРАДИ З ПРИГОТУВАННЯ

Щоб додати різноманітності, можна використовувати різні види м'яса, розширювати перелік овочів, експериментувати з прянощами. Ми використовували сало, яловичину, та курячий бульон. Ви можете розширити список, додавши копчені ребра, свинину, шинку, або навіть індичку. З овочів ми взяли картоплю, томати, цибулю, та квасолю, ви можете урізноманітнити смак часником, консервованим лечо, свіжою зеленню. З прянощами також можна експериментувати. Ми вибрали лише два види паприки, але бограчу чудово підійде і кмин, і суміш перців.

Більшість готують його без квасолі. Але рецепт з квасолею, як на мене - самий вдалий.

Інгредієнти:

• 700 г яловичини (лопатка або вирізка.
• 70 г сало або бекон.
• 2 цибулі, 2 гострі перці (чилі), 2 солодкі перці.
• 500 г картоплі.
• квасоля 200г в томатному соусі.
• 3 помідори, 3 зубчики часнику, 1 ч.л. меленого чорного перцю, 1 ч. л. звичайної паприки та 1 ч. л. копченої для аромату.
• 1 л. курячого бульйону.
• 2 ложки рослинного масла для смаження
• Свіжий укроп для прикраси.


Приготування:

1. Нарізати сало, краще бекон і перекласти його у жаровню. Обсмажити на маленькому вогні, доки жир не зарумянеться.
2. Нарізати 700 г яловичини великими порційними шматками.
3. Перекласти шматки яловичини в жаровню із салом. Обсмажувати до утворення рум'яної скоринки, періодично помішуючи.
4. Очистити 500 г картоплі, нарізати на великі кубики.

Краще брати не велику, залишивши її цілою

5. Вкиньте нарізані солодкі та гострі перці, помідори, часник, квасоль та картоплю. Додайте 1-2 цибулини, порізані на великі частини. Перемішайте.
6. Додати 1 ч. л. звичайної паприки та 1 ч. л. копченої для насиченого аромату. Залийте курячим бульйоном. Доведіть до кипіння. Посоліть за смаком.

Якщо готуєте бограч як гуляш,  тоді додайте води, так, щоб вона вкривала інгредієнти не повністю. Якщо хочете приготувати суп, то додайте більше води.

7. Варити на маленькому вогні до готовності картоплі. Можете приготувати в духовці, для цього накрийте кришкою і випікайте при температурі 180 градусів протягом 1,5 години.

8. Смачного, шановні!

А ви полюбляєте Бограч?

 

 

Відгуки

Нові статті
Будинок, чи квартира в Харкові? Які переваги та недоліки? Будинок, чи квартира в Харкові? Які переваги та недоліки?
Elmir.ua Харків: чи вартий він уваги? Elmir.ua Харків: чи вартий він уваги?